maandag 16 juli 2012

Winnen of Verliezen

Als je de vraag Winnen of Verliezen gaat stellen, sta je in het judo met één been op het verkeerde pad. De balans in je eigen judo is dan al bij voorbaat verstoord zou je kunnen zeggen.

Zo. Daar heb je hem. De Stelling in deze blogpost: 'Winnen of Verliezen' opent een mindset die contraproductief is voor het aanleren van goed judo.

Waarom? Omdat die vraag je judo gaat sturen. Je judo wordt er afhankelijk van. Je gaat dingen doen, om het gewenste resultaat te bereiken en dat werkt meestal averechts aan het aanleren van goed judo. Die mindset zorgt voor een mate van "pré-occupatie" die remmend werkt op het instinctief reageren dat gerelateerd is aan het "ju"-element in judo.

Wat is nou weer "goed judo"?
Goed judo formuleer ik als het vrijelijk bewegen en gaan voor de techniek die op een bepaald moment het beste voelt. Wanneer het automatisme het overneemt. Wanneer al je sensoren optimaal op elkaar afgestemd staan, en je vrij bent om voor de grote worpen, de grote ippons te gaan. Je reageert onderbewust op de acties van de opponent, toegang gevend tot het "ju" gedeelte in het judo. De judoka registreert de bewegingen en acties van de opponent, en vloeit in die bewegingen en acties méé, totdat het moment dáár is om de eigen aanval te laten volgen. Die pré-occupatie is de steen die iemand in de vijver gooit, en die voorkomt dat je nog langer de bodem van die vijver kunt zien door de rimpelingen in het water. Gevolg is, dat men niet langer toekomt aan een progressieve studie en toepassing van het Seiryoku-zen'yo concept in het eigen judo, ergo: niet langer "goed judo" beoefent.

Voor elke succesvolle techniek is ontspanning nodig. Zonder ontspanning bereik je niks. Met stijve armen en ditto stijve gi op de mat aan je opponent gaan hangen is géén judo. Alles ontbreekt er aan. Maar je kunt er wel mee winnen, door je opponent het judo onmogelijk te maken en dan ergens in een onbewaakt ogenblik even dat beslissende voordeel te pakken. Is dat nou judo? Welnee. Dat is een Antwoord op de Vraag "Winnen of Verliezen"!

Judo is een Levenspad. Een pad van constant leren, verfijnen, perfectie zoeken. Dat vergt ontspanning, en zucht naar kennis en vaardigheid. Die medaille is NIETS vergeleken bij hetgeen je kunt leren van een goede judopartij tegen een echte meester. Sta dat toe. Sta toe dat je iets leert. Schuif je ego aan de kant. Toon Respect voor die meester, door er vol voor te gaan in eveneens volle vrijheid van bewegen. Shiai is niet bedoeld om tegen een opponent te strijden, het is bedoeld om te strijden tegen jezelf.

En wordt je dan geworpen, verheug je dan in die kans om goede ukemi te oefenen. En dan is het opstaan, en opnieuw aan de bak!

Winnen of Verliezen is een moment opname. Een moment van glorie als je wint, zelfs als je wint met slecht judo. Maar wat draagt het bij aan jouw judo, jouw beheersing van technieken en vaardigheid in de toepassing ervan? Ben je dan een stap vooruit gegaan op het pad van Judo, of mogelijk misschien zelfs een stap achterwaarts? Want wat doet het met jou, als je zojuist hebt geleerd dat je met slecht judo kunt winnen?

Bedenk, dat die zijweg een doodlopende weg is. Je leert er niets goeds van. Stap niet de mat op met de vraag "Winnen of Verliezen" in je hoofd. Zoek de ontspanning. Ga voor goed judo... en léér.......

Ik hóór het je denken: "Maar ehhhh je doet toch aan een wedstrijd mee om te winnen? Om beter te zijn dan die ander?"

BENG!!! Fout!!!
Want dat is een typische gedachte die bij SPORT hoort. In sport wil je WINNEN van die ander. Dát is je DOEL. Maar Judo is géén sport! Het is een educatief systeem. Daarvoor staat de "Do" van ons judo. En daar past een andere mindset bij. Je werkt in judo aan jezelf. En dus is Shiai een wedstrijd niet tegen die ander, maar tegen je eigen imperfecties, tegen jezelf dus. 

De tendens de afgelopen decennia om van judo een sport te willen maken is tot mislukken gedoemd. Het judo is ten eerste niet zo ontworpen (en dat zie je doordat IJF van alles en nog wat aan judo heeft moeten aanpassen om het maar enigszins tot sport omgebouwd te krijgen). Maar judo is ook niet een kijksport die het beoogde grote geld brengt. Judo is niet interessant om te zien voor het grote publiek. Zelfs niet als je gebruik maakt van blauwe judopakken en aangepaste spelregels.

En tot slot, als je van judo een sport wilt máken werk je de eigenlijke bedoeling van judo juist tegen. En die gedachte wil ik je met deze blogpost ter overweging meegeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten