zaterdag 28 juli 2012

London: de éérste dag zit erop!

Twee dingen hebben altijd de bijzondere aandacht bij zo'n wedstrijddag Olympische Spelen judo: hoe doet ons eigen land het, en hoe gaan de Japanners het doen vandaag. Want Japan wordt toch altijd geacht nog nét even dat beetje méér op de tatami te brengen. Hoe moeilijk dat is, bleek vandaag maar weer eens.

Bij de dames tot 48kg maakte Fukumi Tomoko zeker geen dominerende indruk. Integendeel, ze toonde zwak en zelfs hier en daar angstig. Al in de semi-finals verloor ze van de Roemeense Alina Dumitru met 2 shido's tegen. In de strijd om de bronzen medaille kwam ze tenslotte uit tegen de Hongaarse Eva Scernoviczki die allerminst onder de indruk was van de Japanse.  Saignant detail was daar nog dat de coach van de Roemeense na een waarschuwing van de hoofdscheidsrechter nog weggestuurd werd ook. Kort daarna scoorde de Roemeense die het prima op eigen kracht kon. Fukumi stelde op deze Spelen teleur. Je zou toch denken dat een land als Japan met overwegend lichtere judoka, in staat zou moeten zijn een SuperKanon op de been te brengen in de klasse tot 48kg. Fukumi Tomoka was dat zeker niet.

Ook bij de heren tot 60kg liep het niet geweldig. Judode Hiraki Hiraoka nog een geweldige partij tegen de Italiaan Elio Verde, in de finale knalde hij tot ieders verrassing op de Rus Galstyan in plaats van op de torenhoog favoriete Rishod Sobirov. En Galstyan kende hij nog van de World Judo Masters in Almaty, 2012, waar hij ook al klop kreeg van Galstyan. Ook hier liep het in de finale slecht af voor Hiraoka. De Rus wist in een combinatie van overnames uiteindelijk te scoren met een harai-maki-komi, al moest er een overrule van de scheidsrechterscommissie aan te pas komen om de waza-ari om te zetten in full Ippon.
Kortom, Japan kon niet overtuigen vandaag.

Bij de Nederlanders liep het helemáál beroerd. Jeroen Mooren was met een leuke partij bezig, toen kennelijk ergens bij hem het licht uitging en hij dacht dat hij op de kermis stond: hij probeerde zijn tegenstander al rondslingerend zonder techniek naar de tatami te krijgen om daar in ne-waza verder te gaan. Dat kostte hem de match, en hij lag al direct uit het toernooi. Als ik het zo bekijk lijkt het erop dat de ervaring nog te kort schiet als de spanning tot dit soort dingen leidt. Mooren moet nog groeien in ervaring en professionalisme. Ook Ente kon niet imponeren en lag er al direct in de eerste ronde uit tegen de latere bronzen medaille winnares Csernoviczki.

Uiteindelijk won bij de dames tot 48kg de Braziliaanse Sarah Menezes het goud. En verdiend ook! Zij judode met een frisse en onbevangen stijl en kon imponeren met haar techniek. Een zeer verdiende overwinning in de finale wat mij betreft.

Opvallend was ook nog de partij tussen de Fransman Sofiane Milous en Rishod Sobirov uit Uzbekistan. Milous wilde niet judoen en kreeg maar liefst drie shido's voor inactiviteit. Ongelofelijk hoe je naar de Olympische Spelen kunt komen en dan vervolgens niets willen doen. Blijf dan thuis zou je zeggen! Hoe kun je nou überhaupt iets winnen door inactiviteit zonder voorsprong in punten? Sobirov kon deze partij op die manier op zijn gemak uitfietsen. Volgens mij kun je beter gaan voor alles wat je waard bent en dan verliezen met een full Ippon aan je broek, dan weigeren te judoën en met drie shido's tegen naar huis afdruipen. Een blamage voor Frankrijk wat mij betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten