vrijdag 20 juli 2012

Wat nou, judo is een Levensweg??


"Wat een gezeur over judo als levensweg. Ik doe het puur voor de sport! Dat is toch allemaal geklets van vroeger?"


Tja. Of je het wilt of niet, ook voor jou komt ooit de tijd dat je het hebt over "mijn judo van vroeger". Er is niets tegen lekker judo doen in een wedstrijd. Lekker judo beleven als "sport". Dat is niets minderwaardigs, en er is niets fout aan.

Punt is, het is lang niet alles dat je met judo kunt doen. En voor alles is een tijd, en een plaats in je leven. Dáárom is judo zo geschikt als Wegwijzer in je Leven: in al je "levensfasen" vindt je iets dat je op dát moment interesseert en bezig houdt.

Ben je nog puber, en klotst het testosteron nog achter je oogbollen, dan zul je je energie prima kwijt kunnen in het moderne wedstrijd judo. Geniet er van, en leef je uit binnen wat judo je te bieden heeft! Maar let altijd op je partner, en houdt je aan de spelregels.

Als je ouder wordt, zul je geïntrigeerd raken door de waza in het judo. Zelf ontdekken hoe stuntelig je soms kunt zijn, en hoe vér de coördinatie en balans soms te zoeken is in je eigen judo. Je verbazen over hoe kuzushi nou eigenlijk precies werkt, en daar lekker aan sleutelen met een partner. Je "tokui waza" ontdekken en leren waarderen. Dat is de fase in je leven waarin je met de techniek van het judo in aanraking komt. De basis fase heb je dan al lang gehad, en in het wedstrijd judo ben je zo langzamerhand wel uitgeraasd. Maar zoals je dan zult ervaren, is stoppen met de actieve wedstrijdsport helemáál geen reden om te stoppen met judo! Want zoals je dan zult zien: "Hey, judo is zoveel méér!".

Wéér iets verder op je pad in judo zul je misschien naar de principes achter het judo gaan graven. Hoe werkt dat nou eigenlijk precies? Dan kan een héél grote zoektocht worden die zich kan uitstrekken tot de herkenning van allerlei processen uit de natuur in je judo en je kata. Judo wordt dan steeds meer naar binnen toe gericht, en steeds minder naar buiten toe: judo successen meet je niet meer in medailles, maar in begrip. Misschien zul je in de boeken mooie paden vinden om je kennis te verbreden, misschien heb je zelfs de mogelijkheid naar Japan te gaan en iets te leren van grote Sensei.

En gehéél ongemerkt zal judo je ondertussen in je leven beïnvloeden! Het zal je psychisch stabieler maken, motorisch sterker, je coordinatie zal toenemen, en je zal ondertussen geleerd hebben dat je niets voor niets krijgt in het leven. Ook niet in het judo. Het is hard werken, soms bloed, zweet en tranen, maar altijd met een beloning aan het eind. Beter inzicht. Ook in jezelf. Je zult er vrienden aan overhouden voor het leven.

Het mooie is, dat dit alles vanzelf gebeurd. Je werkt en traint, en gedurende je levensweg kom je allerlei judo momenten tegen waarop je verwonderd raakt. Opnieuw gemotiveerd wordt juist die andere weg in je judo in te slaan. Aan een ander judo te gaan leren, of juist zelf de diepte in te duiken. Judo staat het allemaal toe aan iedereen.

En als er dan al een moment komt dat je niet meer op de mat kunt staan, dan nog steeds zul je een judoka zijn, met judo in je bloed. Je bent gevormd door een Weg zó mooi, dat iedereen hem zou moeten gaan. Judo is één van de grootste geschenken die je in je leven kunt krijgen. Geniet van die Levensweg zoals het je op dat moment het meest bevalt en past, maar bewandel hem altijd met Respect en Waardigheid!

En dat is de Spiegel van vandaag: soms zetten wij ons af tegen judoka die ergens anders staan op het Pad van Judo. Die bijvoorbeeld wedstrijden judoën nog belangrijker dan alles vinden. Die nog denken dat er niets anders is. Of we kijken juist een beetje vreemd naar die judoka die zich uit de naad werkt om zijn kata te perfectioneren met zijn "gezeur" over reishiki.

Bedenk, dat het allemaal judoka zijn. Maar niet iedereen is altijd op hetzelfde punt op de Levensweg die judo heet. Judoka zijn niet gelijk, maar wél gelijkwaardig!


1 opmerking:

  1. Dit fundamentele stuk is een spiegel van de werkelijkheid zoals hij is, maar wel vol uitdaging om te groeien. Ook dat is de 'weg'. Progressie met de leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen