zaterdag 14 juli 2012

Spelvormen

Spelvormen in judo

Ik geef toe, de titel van deze post is een beetje misleidend.  Ik ga hier namelijk nu niet de nieuwste spelvormen in judo bespreken. Maar wél iets anders dat ermee te maken heeft.

Steeds méér constateer ik, dat in het club judo de dingen "leuk" moeten zijn. Van alles en nog wat wordt uit de kast getrokken om de jeugd te blijven boeien en te zorgen dat men zich in de dojo vooral vermaakt.

Judo is echter géén entertainment! Het heeft een duidelijk curriculum. Er moeten dingen geleerd worden. Dát is de basis van onze dojo: oefenen en leren.

Nu kan dit natuurlijk heel goed bereikt worden via spelvormen. En het is super als men zich daarbij vermaakt, lees: plezier heeft.

Maar zodra het entertainment karakter een hoofdrol gaat spelen, en de inhoud van het judo curriculum op de tocht komt te staan doen we onze leerlingen tekort en nemen we ons judo niet langer serieus!

Een voorbeeld daarvan kan gevonden worden in het feit dat veel clubs tegenwoordig nog slechts geringe aandacht schenken aan ukemi. En dan druk ik mijzelf zeer voorzichtig uit. Tja, je kunt je tijd slechts éénmaal benutten natuurlijk. Maar als je ukemi inlevert voor spelvariaties.... waar ben je dan mee bezig?

Judo is véél, maar het is ook een hele hoop NIET. Wij zullen eens moeten accepteren, dat judo vooral niet voor iederéén is. En we moeten niet ons judo zodanig veranderen dat het voor iedereen wordt, maar ondertussen geen judo meer is.

Het zit hem allemaal in de balans der dingen. Wij zouden onze leerlingen Kuzushi moeten bijbrengen in het judo, en niet de balans in ons hedendaagse judo zelf verstoren!

1 opmerking:

  1. Er zijn natuurlijke hele leuke spelvormen voor het valbreken! Dit zorgt ook voor variatie in de oefeningen, zodat vallen en opstaan een tweede natuur wordt.

    BeantwoordenVerwijderen