vrijdag 13 juli 2012

Wat is judo nou eigenlijk?

Op de diverse fora is hierover al vaak gediscussieerd. En uiteindelijk heeft iedereen er een mening over.

Ik bedacht mij echter, dat juist het hebben van een mening over wat judo IS wel eens de reden kan zijn geweest waarom het judo in de afgelopen decennia zo ontzettend veranderd is. En dus is onze visie over wat Judo is kennelijk belangrijker dan wij inschatten.

Vaak wordt gesproken over de vraag of Judo nu een Krijgskunst is. Sommigen reageren door te zeggen dat het een Vechtsport is. Er zijn dan ook altijd wel mensen die stellen dat het een educatief systeem is. Daar zit dus nogal verschil in, in al die meningen!

Wat Judo is, dat maak IK niet uit. En jij ook niet. Wat Judo is, dat is niet aan ons. Wat wij er van máken, dat is natuurlijk wél aan ons. Maar wat Judo feitelijk IS, zeg maar de definitie van judo, dat is feitelijk aan de Kanchō van de Kōdōkan!

Iedere judoka weet, dat Judo is "uitgevonden" door Kano Jigoro Shihan. En daar zullen we in dit Blog heus nog wel eens over te spreken komen. Want daarover valt véél te vertellen. Maar judo is niet zoiets als "praten" (waarvoor geen uitvinders bestaan).
Judo is een concept, een idee. En iedereen weet, dat een intellectueel concept een eigenaar kent. Het is van iemand, dat concept. Zo ook het concept Judo. Kano Jigoro Shihan bracht dat concept al vrijwel direct onder in de Kōdōkan. En het concept Judo is vanaf dat moment relatief vaak gewijzigd. Niet alleen de waza (technieken) maar ook de gedachtengang er achter. De filosofie zeg maar. Allemaal onder de supervisie van de Kōdōkan.

Nu is het zo, dat de Kōdōkan een Kanchō systeem volgt. De Kanchō van de Kōdōkan is steeds een lid van de familie Kano geweest. Tot de huidige Kanchō, Uemura Haruki, aantrad. Hij volgde Kano Yukimitsu op. Feitelijk bepaald dus de Kōdōkan bij vertegenwoordiging door de Kanchō wat precies Judo is. Niet jij of ik, of de JBN.
Het is dus niet zo, dat als de JBN ineens zou besluiten dat vanaf morgen judo met een bal beoefend zou moeten worden dat dit dan ook judo is.

Deze gedachtengang is niet geheel onbelangrijk, want als wij niet bepalen wat judo nou precies is, heeft dit de consequentie dat ernstige afwijkingen van het huidige bestaande concept van judo zoals wordt uitgedragen door de Kōdōkan in feite dus.... géén judo meer is!

Natuurlijk kun je doen wat je wilt, je kunt een judo pak aantrekken en de jodel dans uitvoeren, mag allemaal. Maar je mag het theoretisch gesproken dus géén judo meer noemen omdat het ernstig afwijkt van hetgeen de Kōdōkan heeft bepaald dat judo is.
En dat is een mooi moment om deze eerste Blog even te besluiten. Het geeft weer voedsel tot nadenken genoeg zou ik zeggen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten