maandag 16 juli 2012

Respect Man!


Respect is iets dat onlosmakelijk verbonden is met ons judo. Respect is een uiting van wezenlijke gelijkheid. We zien de ander als wezenlijk gelijk aan ons zelf, en daardoor ontstaat een gevoel van verbondenheid en een gedrag waarbij met die ander rekening wordt gehouden bij hetgeen we doen en beslissen. We zien dus de partner niet alleen als lid van de club, maar als wezenlijk aan ons gelijk.

Dat Respect is belangrijk, omdat het zorgt voor de werking van vele belangrijke mechanismen binnen het judo. Zo zorgt Respect voor de partner voor het rekening houden met die partner tijdens het judo, en daarmee creëert Respect dus Veiligheid. We vertrouwen ons aan die ander toe, omdat we weten dat het veilig kan, want de ander respecteert ons, voelt zich wezenlijk aan ons verbonden, zal rekening met ons houden.

Respect zorgt óók voor een Leeromgeving. De partner zal ons in randori een goed ingezette waza laten uitvoeren en niet ten koste van alles blokkeren. Hij zal ons toestaan te leren. Omdat hij zélf ook graag wil leren, en, wederom, omdat judoka wezenlijk gelijk zijn, zal hij dat de partner ook toestaan.

Respect kan zelfs tot Ontzag worden. Ontzag voor de Sensei, die zoveel voor ons overheeft en ons zoveel geeft, terwijl we met bewondering kijken naar zijn indrukwekkende vaardigheden.

Klein echter is dan het stapje van Ontzag naar Eerbiedige Vrees. Vrees staat goed judo immers grondig in de weg. En vaak zien we dan ook, dat bij een stukje randori met de Sensei vooral Eerbiedige Vrees komt bovendrijven. Een emotie die gerust achterwege kan blijven omdat Sensei het immers goed met ons voorheeft, en wij mogen vertrouwen dat ook Sensei Respect voor zijn leerlingen heeft.

Zo zie je, dat Respect in Judo alom aanwezig hoort te zijn, en alzo voor een "framework" zorgt waarbinnen goed judo mogelijk is.

Als we het er dan over eens zijn hoe belangrijk Respect voor judo is, hoe raar is het dan dat we ons er niet al te druk over maken om dit vorm te geven in de vorm van etiquette, of zoals dat in judo heet: reishiki or reigi? Juist door een goede toepassing van reishiki immers maken we duidelijk dat wij dat Respect belangrijk vinden. Dat we er achter staan. Er aan mee zullen bouwen. Het zullen bewaken en vormgeven.

Toch zie je mensen achteloos vanuit de kleedkamer de mat opstappen. Of na de training zo maar weer aflopen. Om maar eens een voorbeeld te noemen, maar voorbeelden zijn er legio te vinden vandaag de dag.
Het lijkt er op, dat in het moderne judo niet zoveel aandacht meer is voor Respect. Dat men te lui is, te achteloos, te nonchalant omspringt met dat framework dat voor ons judo zo belangrijk is. Inclusief de judoleraar. Terwijl die juist extra zorg zou moeten besteden aan het bijbrengen van correcte reigi aan zijn leerlingen, en hen duidelijk zou moeten maken hoe dat van invloed is op hun judo.

Soms vraag ik mij af of ze dat zélf nog wel weten. Of de individualiteit, het egocentrisme zo je wilt, niet te vér is uitgegroeid in ons judo. Binnen de judo training dient echter dat ego naar de achtergrond verschoven te worden. Zodanig zelfs, dat het beter is om een groot deel daarvan in de kleedkamer achter te laten. Zonder ego gaat het niet. Ego is noodzakelijk. Maar het mag NOOIT het Respect in het judo verdringen. Want als het eigen belang, de eigen kennis, het eigen resultaat belangrijker wordt dan dat van de partner zodanig dat daarmee geen rekening meer gehouden wordt, dan is judo geen "do" meer.


Daarom: Respect voor ons Judo is Respect voor die ander is Respect voor jezelf. Laat zien dat je Respect voor je partner hebt, door zorg aan je reigi te besteden en draag het uit in je judo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten