vrijdag 3 augustus 2012

Olympische Farce


Het is gedaan. De Olympische jūdō Farce van de Eeuw zit erop.
Conclusie: iedereen heeft het overleefd.

Maar dan alléén door welwillende medewerking van een wel uiterst elegant opererende Melissa Mojica die bij het afgroeten een schaterlach zichtbaar slechts met grote moeite kon onderdrukken. Door een kennelijk met zorg uitgezochte techniek (yoko otoshi) kon grote ellende voorkomen worden en rolde de Saoedi Arabische tegenstandster zonder enige vorm van ukemi te tonen over de mat. Ippon.
En iedereen keerde tevreden huiswaarts.

Het leek natuurlijk helemaal nergens op als je het jūdō technisch bekijkt. De Saoedi Arabische liet letterlijk geen enkele jūdō techniek zien. Overigens zónder daarvoor een shido op te lopen waar men voor de rest op de Olympische Spelen bepaald niet spaarzaam mee omging. Maar nee, een shido zat kennelijk niet in de onderhandelingen begrepen. Het enige dat ik Shaherkani heb zien doen was wat wuifbewegingen naar de arm van Mojica en een intentie tot beenveeg waarbij ze bij de gedachte alléén al uit balans kwam. Haar hele houding en al haar bewegingen gaven op geen enkele wijze de indruk van een ervaren jūdōka. Integendeel zelfs. Het leek wel alsof het hele plaatje zó uit de kennismakingsklas kwam!

Overigens droeg de 2e kyu Shaherkani inééns een fraaie kuro obi, zo te zien nieuw uit de doos net zo als de veel te grote jūdōgi. De Amerikaanse gezaghebbende krant The Washington Post schreef op 27 juli 2012 nog:

"Shahrkhani’s lack of experience was also worrying some. She has been training only two years, holds a blue belt and has not fought in an international competition."

Kennelijk zat voor Shaherkani een jump-promotion tot sho-dan in "het Olympisch Pakket". Anders kan ik het niet verklaren. Nou is dát op zich niet nieuw, maar het geeft maar weer eens aan wat precies de waarde van de kuro-obi nog is.

Afijn, er is weer een diplomatiek-politiek proces afgewikkeld, en ik hoop dat het voor iedereen gebracht heeft wat men zich er van voorstelde. In ieder geval is men met deze farce het jūdō op alle fronten niet van dienst geweest.

Misschien moeten we er maar mee stoppen, met jūdō op de Olympische Spelen. De IOC neemt het immers toch niet serieus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten