woensdag 15 augustus 2012

Geesink, Riner en Ruska. Eén nivo?

"So, exactly how is one supposed to show off one's best judo when being overwhelmingly physically dominated by one of the most incredible athletes in the history of Judo?"
Een "Ere"-schavot voor Teddy Riner

Deze opmerking kwam ik tegen op het Amerikaans georiënteerde judoforum. Het geeft een aantal zaken op pijnlijke wijze aan. Ten eerste, elk tijdvak kent zijn eigen kampioenen. "Comparison is Futile" zouden "The Borg" ongetwijfeld zeggen. En wie weet zijn "the Borg" wel de kampioenen van de toekomst. Who knows. Allemaal assimileren in één grote commerciële nietszeggende Kermisvertoning!

De opmerking geheel boven gaat natuurlijk over Teddy Riner. En zo wordt inééns Teddy Riner bestempeld tot "één van de méést ongelofelijke atleten uit de historie van het judo". Tja. Hum. Als je zoiets beweert heb je tóch het één en ander gemist in die historie! Tenminste, als "ongelofelijk" hier als superlatief bedoeld is. In ieder geval heb je een goede Sensei gemist in je judo opvoeding die je bescheidenheid en Respect voor je tegenstander zou hebben bijgebracht. Een Ware Kampioen toont dat. Met overtuiging wel te verstaan. Riner staat daar nét zo vér van af als een goudvis zich thuis voelt tussen de kamelen in de Sahara, zo lijkt het wel. Er is niets zo ontérend als een Kampioen die zich een slecht overwinnaar toont. En niet alléén voor zichzelf, maar daarmee tevens voor zijn Sensei en thuisclub.

Ik ben geen lid van "deze generatie" maar méér één van de vorige. Toen hadden wij onze Kampioenen. En aldus ben ik zeer gekleurd en allerminst objectief, vermoedelijk ook omdat ik onder beide Grootheden uit ons land uit die generatie heb mogen trainen. Juist: Anton Geesink en Willem Ruska.

En ik schoot even in de lach toen ik die opmerking las, wetende dat Anton Geesink, maar zéker Willem Ruska, die hele Teddy Riner uit elkaar hadden getrokken in hun tijd mochten zij dat gewild hebben. Beide waren immens sterk. Powerhouse Geesink paarde een uitstekende technische bagage aan een onmogelijke kracht. Geesink had véél meer kracht dan je op grond van zijn niet onaanzienlijke verschijning zou vermoeden. En die wás al "behoorlijk" zeg maar..... En dat kwam écht niet allemaal door het trainen met boomstammen! In die tijd was ik jong, krachtig en goed getraind. Doch voor Geesink niet meer dan een speeltje. Ik heb zijn immense kracht aan den lijve mogen ondervinden. Hij liet mij héél, maar zeker niet door mijn eigen verdienste.

Ik kende in die tijd héél wat "grote" judoka, zowel qua technische bagage als qua lichaamsgewicht. Maar niets en niemand kon ook maar tippen aan wat Geesink op de mat bracht, behoudens de iets later opbloeiende Ruska. Die overigens óók maar zo de rol van Conan the Barbarian had kunnen spelen. Man man wat zag die man er uit, en wat hád die man een judovermogen. Onbeschrijfelijk! Het is nooit gekomen van een match tussen beiden (Geesink zorgde daar wel voor) maar ik ben ervan overtuigd dat Ruska een dergelijke match in zijn hoogtijdagen met zekerheid had gewonnen. Geesink kennelijk óók.
Doet niets af aan de geweldige prestaties van Geesink die nimmer meer geëvenaard kunnen worden. Niet door het aantal Olympische- en WK medailles, maar door het feit dat hij de éérste Westerse judoka was die de Japanners versloeg. In eigen huis nog wel!

En als je dan terugdenkt aan die wereldberoemde match tussen Geesink en Kaminaga, en ziet hoe Geesink oog had voor reishiki aan het eind van die match (hetgeen op zich een wereldberoemde scene is geworden) dan laat het onmiskenbaar de hand van de Japanse Sensei zien die hem tot een dergelijke hoogte gebracht had. Dát is hoe een Groot Kampioen zich dient te gedragen. Dát is, wat de Sensei én de thuisclub "trots" maakt. En kijk dán eens naar het gedrag van deze Riner. Dit Youtube filmpje vertelt je eigenlijk alles over deze judoka: http://www.youtube.com/watch?v=p9ffjaLzv70

En als je dan het gedrag van deze Teddy Riner én zijn "sportieve" prestatie tegenover Geesink en Ruska zet, ja, dan hoef ik niet langer dan 0,1 seconde te denken om met zekerheid te kunnen concluderen:

Zowel Geesink als Ruska waren beide een maatje of wat te groot voor Teddy Riner.
Zowel qua judo, als qua gedrag! Het kan mij niets schelen van wie die Riner wint, of wélke medaille hij ook haalt. Een dergelijk gedrag is een SCHANDE voor het judo en schreeuwt om correctie.

Dát heb ik Geesink of Ruska nooit zien doen. Zij wisten beter. Zij waren judoka.

Riner's gedrag is precies datgene tot wat de IJF judo heeft gemaakt. Hopelijk bevalt het de heren. Mij bevalt het allerminst. Walgelijk.

2 opmerkingen:

  1. Het vergelijken van judoka's uit verschillende periodes is natuurlijk leuk, maar niet te doen en oneerlijk. Jouw conclusie (walgelijk) over Teddy's gedrag vind ik zwaar overtrokken. Let wel, ik keur zijn actie na zijn partij tegen Kamikawa zeker niet goed (hij nam m.i. sportief revanche op de verloren finale tijdens het WK in 2010 in de open klasse waar Teddy dubieus zou hebben verloren), maar ik kan daarnaast geen ander voorbeeld vinden waarbij hij dat nog eens heeft gedaan. Ik zou zeggen lees eens zijn biografie (Se depasser toujours) en je krijgt een ander beeld van hem. Dat hij een enorme fysiek heeft kan ik je bevestigen. Ik heb 'm ooit de hand geschud, maar hij is ook technisch begaafd. Kijk maar eens naar zijn hoogtepunten van het WK 2011 in Parijs. Daar zitten toch een paar schitterende ippons bij. Ik denk dat Ruska (was een paar jaar mijn judoleraar) technischer was, maar fysiek toch een maatje kleiner dan Teddy. Overigens hebben Ruska en Geesink wel tegen elkaar gestaan. Geesink won op beslissing. Het schijnt een dubieuze beslissing te zijn geweest, maar who cares het waren beide geweldige judogiganten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja Bart. In de eerste allinea schreef ik al: "Ten eerste, elk tijdvak kent zijn eigen kampioenen. "Comparison is Futile" zouden "The Borg" ongetwijfeld zeggen." Daarmee gaf ik al aan, dat het er niet om gaat om judoka in directe zin te vergelijken, daar dit niet mogelijk is. Dat ben ik dus met je ééns.

      Eén van de redenen dat dit niet kan is de moraliteit van de huidige "lichting" ten opzichte van de moraliteit van eerdere lichtingen. Het voorbeeld Geesink versus Riner maakt dat pijnlijk duidelijk. En als je geen ander voorbeeld van Riner kunt vinden, wil ik je voorstellen het Amerikaanse judoforum er eens op na te slaan. Riner heeft een Naam opgebouwd op het gebied van onsportief en respectloos gedrag. Dat kun je overigens ook al horen in het commentaar van de reporters in de aangehaalde video die daar ook bepaald niet onduidelijk over zijn: "Riner heeft zijn lesje nog STEEDS niet geleerd".

      Dat jij mijn visie "zwaar overtrokken" vind is misschien wel tekenend voor de tegenstelling tussen het huidige sportjudo en het judo van een generatie terug. Daar stonden zaken als Respect nog centraal in het judo. Tegenwoordig is dat de Winst. De tegenstander die zojuist verslagen is volstrekt belachelijk gaan staan maken is kennelijk ok.

      Néé, ik vindt het bepaald NIET overtrokken. Sterker nog, van dit gedrag wordt ik bijkans onpasselijk.

      En wel omdat ik mij realiseer wat er inmiddels allemaal verloren is gegaan. En dat wordt extra onderstreept door mensen die dit gedrag kennelijk acceptabel vinden.
      Gelukkig is dit niet meer "mijn judo tijdperk", maar het spijt mij voor de huidige generatie judoka dat hen zovéél ontnomen is. In het judo stroomt het "Bloed van Respect" niet meer, het is vervangen door koelvloeistof.

      Je hebt een paar jaar onder Ruska getraind zeg je. Dan zul jij toch als geen ander moeten weten hoe Ruska over dergelijk gedrag dacht. Dát had je bij hem écht niet hoeven te proberen! Willem is altijd zéér recht door zee geweest. Geen fratsen. Judo en Discipline waren bij hem belangrijk. Daarin zullen zijn eigen marine achtergrond en de invloed van Hirano Tokio Sensei ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

      Als we aan bepaalde zaken in het judo iets willen veranderen, dan zullen we om te beginnen die zaken onder ogen moeten willen en durven zien. Dat proces wordt het best in gang gezet door tamelijke zwart-wit projecties zodat de standpunten en verschillen goed duidelijk worden. Alles bedekken met de deken der liefde omdat het een Kampioen betreft is onlogisch en contraproductief. De man is duidelijk nog lang niet uitgeleerd!

      Verwijderen