vrijdag 10 oktober 2014

Krokodillen tranen met een Signaal functie


Van der Geest huilt Krokodillentranen

Iedere judoka die het Nieuws een beetje volgt zal inmiddels de Open Brief van Cor van der Geest gelezen hebben. Geschokt ? Dan volg je het Nieuws misschien tóch niet zo héél goed..... Er is namelijk niets nieuws onder de zon. Een bestuurlijke puinhoop bij de JBN. What's new??

Van der Geest huilt natuurlijk enorme krokodillentranen. Hij heeft zélf nota bene jarenlang deel uitgemaakt van het mechanisme dat hij nu (overigens terecht!) tegen de muur spijkert! Heeft hij dan al die jaren niet gezien hoe het bij de JBN werkt? Kom kom Cor...... zó dom ben je toch ook weer niet!

Néé, Cor weet héél goed hoe het werkt bij de JBN. En als hij het al niet weet vanuit zijn periode als Technisch Directeur bij de JBN, dan wist hij dat al láng vanuit zijn ervaring sinds 1970 uit de betrekkingen tussen zijn club KenAmJu en de JBN. Ik sluit volstrekt uit, dat Van der Geest niet wist dat de JBN een politieke slangenkuil is. Natúúrlijk wist hij dat. Hij wist dat zelfs héél goed. Wat is er dan aan de hand?

Wel, Cor is nu zélf door de Slang gebeten! En dat smaakt van der Geest niet. Helemáál niet zelfs. En dán krijg je dit soort "terug-trap-aanvallen". Cor had waarschijnlijk nooit gedacht, dat men ook Hem politiek zou kunnen "misbruiken" en voor het karretje zou kunnen spannen.... want Cor heeft een Staat van Dienst die klinkt als een klok. Cor heeft zich simpelweg vergist in de waarde van een dergelijke Staat van Dienst binnen de JBN. Die is nihil. Dat had onze grootste judoka ooit, Willem Ruska, je wel even kunnen uitleggen Cor, hoe dat werkt bij de JBN !

Het punt is, dat onze Technisch Directeuren bij de JBN allemaal niet uit hetzelfde hout gesneden zijn als onze bestuurderen en operationeel directeuren daar. In vergelijking met de bestuurderen zijn onze TD's allemaal behoorlijk naief, tot zelfs uitzonderlijk naief. Want anders dan naief kan ik het niet noemen als je denkt dat je door de bestuurderen bij de JBN op een integere manier in de bond geïncorporeerd zult worden. Daar is in de afgelopen 50 jaar nog NOOIT sprake van geweest. 

En als je de Open Brief van Van der Geest goed leest, dan lees je daar met name verdriet uit over de manier hoe van der Geest vindt dat hij behandelt is. Boosheid over hoe hij "misbruikt" is in een politiek spel. Een spel echter, waarvan hij had kunnen weten dat het zou spelen, ja, zelfs had MOETEN weten dat het speelde. Hij is echter gelijk ooit Julius Caesar zonder pardon aan het politieke mes van de bestuurderen van de JBN geregen: "Et tu Brute?". En daar báált Cor van als een stekker. Begrijpelijk. Maar dan had je je niet in dat wespennest moeten steken, Cor. Dat heb je toch zélf gedaan? Je bent toch niet gedwongen om TD bij die bende te worden?? Of wél soms?
Of ga je nu vertellen dat je het niet geweten hebt? Dan heb je toch 50 jaar zitten slapen, Cor. En dat zal ik je niet gaan verwijten: je wist wel degelijk waar je aan begon, en bent simpelweg geslachtofferd, net zoals je voormalig beschermeling Ben Sonnemans even later. En beide dingen drukken op je. Dáárom sloeg je terug. In een emotionele uitbarsting die we van je kennen. Maar nu per brief. De vraag is, wat dit gaat opleveren voor het Nationale Judo.


Je verwijt mensen dat ze geen verstand van zaken hebben, en niet de kennis hebben om alles te kunnen overzien. Maar evenzogoed zeg je even verder: "...Dat hoeft niet perse iemand te zijn uit het judo maar wel iemand die met kennis en kunde voor het judo gaat....". Ja, wát is het nou Cor?

Natuurlijk is Ben Sonnemans gewoon geofferd. Nét zoals jij, Cor. Want zo werkt dat nou eenmaal bij de JBN, al tientallen jaren. En niemand grijpt in. Kennelijk. Terwijl het allemaal zó simpel is....

De Bondsraad accepteert een beleidsnota, en het Bestuur doet vervolgens zijn stinkende best om die nota uit te voeren. Als dat Bestuur dat niet kán, niet wíl, of anderszins met die nota een blokkerend probleem heeft, dan treedt het Bestuur áf. Het kan niet zo zijn, dat het Bestuur dan simpelweg zelf de nota wijzigt zonder enig mandaat, en een geheel ander Ei gaat zitten uitbroeden.
Want als dát aan de orde is (en dat zegt Van der Geest in zijn Open Brief!) dan moet het Bestuur eruit gedonderd worden nog vóór dat het zélf kan aftreden! Want die Eer verdient men dan niet eens.
Zo simpel is het. Toch loopt het in de praktijk al tientallen jaren héél anders binnen de JBN, en ik denk dat de leden eens goed moeten nadenken waarom dat nou eigenlijk is....

Natuurlijk is het idee van Centrale Training complete Bullshit. Dat weet iedereen in judoland. Kan iedere judoka met een beetje ervaring jou vertellen. Dat gaat NOOIT werken. Daar heeft Van der Geest volledig gelijk in. Maar ja, in de politieke slangenkuil heerst een andere "Waarheid". 
En die Waarheid die botst zo af en toe heel indringend op de tweede machtslaag in judoland Nederland: die van de Clubs en de daarachter zittende Grote Sensei die in die machtslaag aan de touwtjes trekken. 

NOC*NSF kan wel dénken dat ze de macht hebben, en gemakkelijk wat stukken op het Judo Schaakbord kunnen verschuiven, maar dan houden ze toch geen rekening met datgene dat andere sporten in Nederland NIET hebben: die tweede machtslaag. Bij het voetbal bestaan immers geen Dan-graden. Daar is geen zichtbaar kwalificatie systeem waaraan door sommigen Macht, Ego en Rechtvaardiging wordt ontleent. Het Judo kent die laag wel, en laat ik je vertellen dat die laag machtig is in Judoland Nederland. Er is geen hond in Nederland die de mensen achter die Laag vertelt wat er moet gebeuren. Oók NOC*NSF niet. Dat kan men wel dénken, maar dan komt men bedrogen uit. De Koningen op hun Zetel zijn daar niet in het minst van onder de indruk. En ja, NOC*NSF financiert voor een groot deel de topsport binnen het judo. So What? 

Je moet toch eens kijken naar de Begroting bij de JBN, en eens grofweg indelen waar het geld dat de leden opbrengen naar toe gaat. Dat wordt lachen. Nou ja, eerder huilen eigenlijk.
Velen zijn al eerder "wakker" geworden in de afgelopen 50 jaar, en vertrokken bij de JBN. Niet voor niets zijn er ook andere bonden in Nederland waar vele clubs bij zijn aangesloten.
Misschien is de JBN wel helemaal het redden niet waard. Misschien moet de SlangenKuil maar gewoon worden dichtgegooid. Het is, nadat ik al 50 jaar het gekonkel binnen de bond volg, mij wel duidelijk dat het een illusie is te denken dat de JBN ooit zal veranderen. Ik heb dat al zó vaak gehoord, en nog nooit is er ook maar iets van terecht gekomen. Meestal worden mensen die kritisch zijn simpelweg "monddood" gemaakt, op de één of andere, passende, wijze. Zodat tenminste het kritische geluid verstomd. Bij de JBN vult men graag gaten met het zand uit nieuw gegraven gaten.

Welnu, de Kuil ligt er. Onduidelijk is, wie de Kuil gegraven heeft (of heeft u dit Blog tóch goed gelezen?) en evenzeer onduidelijk is wie er allemaal in zullen donderen. Degene die er nog in valt, is in ieder geval in goed gezelschap van Van der Geest en Sonnemans. Wie weet, misschien valt de graver er zélf ook wel in. Wie zal het zeggen. De kruitdampen zijn nog lang niet opgetrokken. 

Doet mij allemaal een beetje denken aan Fons Jansen. Alleen dáár kon je tenminste nog om lachen....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten