maandag 3 september 2012

Tweerichtingsverkeer op de Levensweg van het Judo



Zoals iedereen weet is Judo een "Do", oftewel een "Levensweg". Een manier dus waarop je in het leven staat en het leven vorm geeft met de doelstellingen van Judo in je achterhoofd. Een graduatie systeem zou dus eigenlijk moeten weergeven waar je precies staat op die "Levensweg". Wat je positie is op de "Do". Een kilometerpaaltje zeg maar.

En die "Do" die moet gaan van je huidige positie leidend naar de richting van de doelstellingen van het judo. Dat staat op de Wegwijzer aan de zijkant van die "Do". Je weet wel: zo'n ANWB paal die wijst naar waar het naartoe gaat. In het geval van Judo: zelfperfectie en het daarmee leveren van een bijdrage tot een betere maatschappij. Als we de kyu fase meerekenen, dan zijn de kilometerpaaltjes dus netjes op volgorde naast die "Levensweg" geplaatst van witte band tot en met... witte band. Van rok-kyu tot ju-dan dus.
En wel zó, dat de witte band aan het begin van die Levensweg staat, en de dikke rode band die bij de ju-dan hoort ergens helemaal achteraan de Levensweg te vinden is.

Je zou dan dus kunnen zeggen dat iemand die een roku-dan (zesde dan) heeft en een kohaku-obi draagt al redelijk ver op weg is naar die zelf-perfectie, en naar het leveren van een mooie bijdrage aan het verbeteren van die maatschappij, nietwaar?

Dat lijkt er echter niet altijd op.....

Onlangs werd in the USA nog een hoge Dan graad houder gearresteerd op verdenking van diefstal van een groot geldbedrag over een behoorlijke tijdsperiode van een organisatie voor kinderen van een schoolband.
Hoezo "zelfperfectie"? Laat staan dat dit gaat over "het leveren van een bijdrage tot een betere maatschappij"! Toch vonden sommigen dat deze persoon die hoge Dan graad ooit verdiende?

Punt is, dat een via wedstrijd of examen behaalde Dan graad dan wel een momentopname is, maar niet meer kan worden "afgepakt" als daar iets aan veranderd. Bijvoorbeeld bij ernstige overtredingen van de Wet of zware inbreuken tegen de medemenselijkheid, of andere dingen waarvan je niet kunt stellen dat het bijdraagt tot een betere samenleving, of in de verste verte niets te maken heeft met het toewerken naar zelfperfectie.
Nee, een eenmaal gegeven Dan graad blijft staan. Al gaat het een jaar later om de grootste crimineel uit de geschiedenis: die Dan graad blijft hij houden!

Da's jammer, want daarmee wordt niet echt recht gedaan aan het principe van de Levensweg. Een weg heeft immers óók meestal twee-richtingverkeer. En mensen die perse op enig moment de weg in tegengestelde richting willen bereizen komen dan meestal ook dezelfde verkeersborden weer tegen die zij eerder gepasseerd waren! Wat mij betreft zou er dus helemaal NIETS op tegen zijn, als een 6e Dan na een inbraak bijvoorbeeld werd teruggeplaatst naar een lagere Dan graad. Hij is immers op de tegengestelde weg gereisd dan de "Do" aangeeft, en waarom zouden we zo iemand daarvoor belonen door hem zijn Graad te laten houden?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten