dinsdag 7 augustus 2012

Hoe Japan gewaarschuwd werd voor "Londen" door een Busen Sensei !

Michigami Haku Sensei 9e Dan

Judo is niet direct vanaf het eerste begin een op sport en educatie gerichte vorm geweest. Dat is wel wat de meeste judoclubs uitdragen overigens. Veelal door gebrek aan kennis, alsook gebrek aan interesse die kennis door studie te verkrijgen. Daarnaast wordt Kano Jigoro Shihan vaak gezien als "de grootmeester" in judo waaraan men dan de betekenis verbindt dat het ook een geweldig goede judoka geweest moet zijn. Dat lijkt echter niet het geval zoals onder andere blijkt uit een interview tussen Yasuo Yoshimine en Michigami Haku Sensei, waar Michigami Haku de situatie schetst dat het judo überhaupt slechts kon ontstaan omdat er 5 tot 6 jujutsuka steun aan Kano Jigoro Shihan gaven in ruil voor een Dan graad in dat nieuwe judo. Politiek is dus niet nieuw in judo, nee, het stond aan de wieg er van!
"This may sound like a criticism towards Kohdohkan, but it's the truth. And I'd like for you to write this down. Kohdohkan was established because of the 5, 6 jujutsu athletes who supported Master Jigoro Kano. Master Kano was more of a scholar rather than a professional judoist. Furthermore, the term judo was not made by Kohdohkan. It is a mistake to think that jujutsu turned into judo. Those who learned old jujutsu and wanted official Dans turned towards Kohdohkan, and closed some of the facts. I am not an anti-Kohdohkan whatsoever, but the truth needs to be cleared out."
 en ook:
 "All people in the Butokukai have learned judo to a very high level. I am sure that Kohdohkan also had those people, but teachers had the atmosphere of a researcher and/or a businessman. Jigoro Kano, the man who established Kohdohkan, was a very intelligent philosopher."

Daaruit blijkt, dat Michigami Haku Sensei van mening was, dat Kano Jigoro Shihan véél meer een wetenschapper was dan een vechter. Een filosoof eerder dan een vechtersbaas. Dat is natuurlijk ook de intellectuele bagage die Kano Jigoro Shihan in staat stelde de educatieve filosofie in judo tot ontwikkeling te brengen en de oude jutsu te "hergebruiken" in de creatie van een moderne educatieve "Do".

Daarbij dreef hij mee op de realiteit van de geschiedenis zo kort na WOII. Want de Butokukai werd als een zeer gevaarlijke organisatie gezien door de geallieerden en daarom door de geallieerden gesloten. Dat heeft de toekomst van judo een beslissende duw gegeven in de richting van "sport judo", want vanaf dát moment werd de "martial arts tak van het judo", die in de Busen werd onderwezen, immers gestopt.

In een interview uit 2002 zegt Michigami Haku Sensei hierover:
"Butokukai was filled with yamatodamashi (Japanese spirit). That is probably why it was seen as a dangerous organization. If it had continued, Judo would have been different both in technical and mental aspects."
Michigami Haku Sensei was natuurlijk Busen: Kyoto Budo Senmon Gakko. De school van de Dai-Nihon Butokukai. Men had daar een geheel andere visie op wat judo moest zijn dan in het Kodokan. In de Busen had men meer een militaire focus, in de Kodokan een opvoedkundige, mensopbouwende focus.

Het is ook in die tijd dat "de spelregels" in het judo begonnen te veranderen. Michigami Haku Sensei vond dat (met zijn Busen achtergrond) maar niks:
"Shido and chui is not acceptable. Why can one win when he/she hasn't performed a single move? When I was in busen, it was given for one to aim for an ippon. There even were matches where two ippons were needed to win."
Het feit dat Japan de dominantie in Judo zou gaan verliezen (zoals nu zeer duidelijk gedemonstreerd in London) is iets dat al heel lang geleden door Michigami Haku Sensei werd gezien, en sterker nog, aan het Kodokan werd meegedeeld. Maar daar sloeg men alle waarschuwingen terzake in de wind en wilde men niet luisteren naar Michigami Haku Sensei. Sterker nog, hij kreeg niet eens de tijd zijn standpunt uitéén te zetten. Hij was immers Busen en géén Kodokan......
"After WWII, Europeans dominated rule making. It is sad to say that Japanese judo has lost leadership. While Europe heads toward dominating international judo, traditional judo is getting pushed out. Although this might be weird since I myself teach overseas, this is the impression that I get in modern days."

De waarschuwing van Michigami Haku Sensei dat het traditioneel Japans judo ten onder zou gaan was vervat in de beroemde "Bombshell Announcement":

"Without hope, I wrote "The Bombshell Announcement Towards Kohdohkan Judo" to the Bungei Shunju in 1963, an year before the Tokyo Olympics. I meant to give a warning to preserve traditional judo, but the message did no go through. After that incident, I've had no relation with Kohdohkan. It's a shame, but there is nothing that can be done about it."
En zoals we allemaal weten, voegde hij de Daad bij het Woord door vervolgens Anton Geesink op te leiden die de Japanse Kaminaga versloeg en daarmee de Japanse Hegemonie verbrak.

Dus laat niemand zeggen dat de Japanners niet gewaarschuwd waren alvorens in London defenitief van het sport judo toneel geduwd te worden. En de oorzaak daarvan ligt óók volgens Michigami Haku Sensei dus kennelijk in het feit dat men de internationale zeggenschap in het judo uit handen heeft gegeven aan de Europeanen die vervolgens met verve zijn begonnen de spelregels te veranderen.
Kodokan vondt bemoeienis met de Europeanen op het vlak van judo kennelijk niet interessant genoeg, en betaalt daarvoor nu de (hoge) prijs. Het terugkeren op die schreden (door bijvoorbeeld kata seminars in Europa te gaan geven) is véél te laat, en véél te weinig en heeft het debacle in London niet kunnen voorkómen. Kodokan heeft Europa schromelijk onderschat. Een les om te leren denk ik zo.

3 opmerkingen:

  1. Heel interessant om de Japanse verliezen in dit historisch perspectief te plaatsen, maar ik denk dat de Kodokan momenteel niet zoveel beter is dan de IJF als het gaat om judo als sport.

    Europa verliest trouwens net zo hard, tenzij we alle voormalige Oostbloklanden bij Europa trekken. Maar dat was niet het Europa van Michigami-sensei! De traditionele Europese judolanden: Frankrijk, Engeland, Nederland, Italie en Duitsland, waar de niet-Kodokan sensei trainingen gaven, tellen net zo mee als Japan momenteel. Niet dus.

    Op het krachtsportjudo van de laatste jaren, zou helaas ook Michigami-sensei geen antwoord meer hebben, tenzij met een bulldozer als Geesink.

    Sport- en wedstrijdjudo heeft gewoon niet zo veel meer te maken met judo, het is gewoon gi-wrestling geworden. Met veel tactisch gedoe en strafjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is exact wat ik hier zeg: de Kodokan heeft hier voor een groot deel zélf schuld aan! En het was niet de IJF die begon met het devalueren van het Ippon-principe voor overwinning van een partij, maar Kodokan zélf die daarvan afstapte en kwam met de introductie van waza-ari en yuko.

      Het is juist Michigami, die aan de wieg van het krachtsportjudo heeft gestaan. Hij zag als eerste het potentieel van de langere en krachtigere Europeaan en voorzag reeds toen dat dit Japan zou gaan opbreken, zeker als men daar niet voldoende oog voor had en daardoor ook de macht over de spelregels zou gaan verliezen. Hij koos Geesink om dat aan te tonen. Hoe dat afliep weten we. Ook op de "opvolger" van Geesink, Willem Ruska (ook een ENORME krachtpatser - maar wel met techniek) had men geen antwoord.

      Je stelt dat Michigami geen antwoord op het krachtsportjudo zou hebben gehad, maar juist dat krachtsportjudo WAS het antwoord van Michigami aan Japan's judo! En dat werkt nog tot vandaag de dag door.

      Kodokan is nooit veel beter GEWEEST als IJF, op tal van fronten. Dat is een van die dingen die ik in dit blog aan de kaak stel. Zaken als politiek en spelregel-rodeo speelden bij Kodokan net zo'n rol als later bij IJF. Niets vreemds onder de zon!

      Verwijderen
  2. Interessante analyses in de internationale pers over de nederlaag van Japan... bijv. http://www.washingtonpost.com/sports/olympics/japan-nation-that-invented-judo-manages-to-win-just-1-gold-at-london-olympics/2012/08/04/3712d346-de49-11e1-8ad1-909913931f71_story.html

    BeantwoordenVerwijderen